Podatki Autor: RadekZUS |

Korekta PIT-11 po złożeniu PIT-37 za 2025 – czy trzeba poprawiać zeznanie, jeśli zmieniły się koszty uzyskania przychodu?

Złożyłem już PIT-37 za 2025 r. na początku kwietnia, a teraz pracodawca przysłał mi korektę PIT-11. Z tego co widzę, zmieniły się tylko koszty uzyskania przychodu i przez to wychodzi inna kwota nadpłaty, różnica to około 280 zł. Nie miałem żadnych innych dochodów poza etatem i wszystko było rozliczane przez e-Urząd Skarbowy. Czy w takiej sytuacji trzeba składać korektę PIT-37 samodzielnie, czy urząd sam to jakoś uwzględni na podstawie poprawionego PIT-11?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
E
EwelinaM
Jeżeli korekta PIT-11 zmienia kwoty, które trafiły do już złożonego PIT-37, to urząd sam tego automatycznie nie poprawi tylko dlatego, że pracodawca dosłał nowy formularz. W praktyce trzeba złożyć korektę PIT-37, bo inaczej w systemie zostanie stare rozliczenie, a po czasie może wyjść niedopasowanie do danych od płatnika. Przy różnicy rzędu 280 zł to już jest realna zmiana nadpłaty, więc sprawa nie jest tylko „techniczna”. Korektę możesz zrobić normalnie przez e-Urząd Skarbowy na podstawie tego poprawionego PIT-11. Czy ta korekta dotyczy tylko kosztów uzyskania, bez zmiany zaliczek i przychodu?
W
wojtek_od_ikze
Jeśli po korekcie PIT-11 zmieniły się koszty uzyskania przychodu i wychodzi inna nadpłata, to co do zasady trzeba skorygować też PIT-37, bo urząd nie poprawia tego automatycznie tylko dlatego, że pracodawca wysłał korektę PIT-11. Skoro różnica wynosi ok. 280 zł, to korekta ma już realny wpływ na rozliczenie. Da się to zrobić normalnie przez e-Urząd Skarbowy jako korektę złożonego zeznania. Sprawdź tylko, czy pracodawca na pewno wysłał już tę korektę do urzędu, a nie tylko Tobie.
G
grzesiek_fin
RE: wojtek_od_ikze
Też miałem podobną sytuację i samo dosłanie korekty PIT-11 przez pracodawcę nic u mnie nie „przeliczyło” automatycznie, więc składałem korektę PIT-37 i urząd rozliczył już tę właściwą nadpłatę. Jeśli zmieniły się tylko koszty i wychodzi około 280 zł różnicy, to raczej bez korekty ta stara kwota zostanie w systemie.
P
PatrycjaW
RE: wojtek_od_ikze
Trochę bym to doprecyzował: sama korekta PIT-11 od pracodawcy nie poprawia automatycznie wcześniej złożonego PIT-37, więc jeśli zmieniła się nadpłata, to zwykle trzeba wysłać korektę swojego zeznania. Przy różnicy rzędu 280 zł temat raczej nie jest czysto „symboliczny”, bo rozliczenie po prostu przestaje się zgadzać z aktualnymi danymi od płatnika. Jeśli składałeś przez e-Urząd, to korektę da się tam zrobić na podstawie poprawionego PIT-11. Dostałeś już tę korektę PIT-11 z oznaczeniem, że została przyjęta przez urząd?
A
AgnieszkaW
Miałem podobną sytuację i urząd sam tego nie przeliczył, więc po korekcie PIT-11 złożyłem korektę PIT-37 i dopiero wtedy zgadzała się nadpłata. Jeśli różnica wychodzi Ci około 280 zł, to raczej sam bym to poprawił w e-Urzędzie, bo tam już masz wszystko podstawione.