Księgowość Autor: AgnieszkaBudzet |

Czy składkę zdrowotną przedsiębiorcy w JDG można ująć w kosztach albo odliczyć od dochodu w 2026 roku?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i próbuję prawidłowo ustalić sposób rozliczenia składki zdrowotnej w zależności od formy opodatkowania. Spotykam różne informacje dotyczące tego, czy składkę zdrowotną można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu, odliczyć od dochodu albo od przychodu. Czy zasady te różnią się między skalą podatkową, podatkiem liniowym i ryczałtem? Chciałabym również upewnić się, czy znaczenie ma moment faktycznej zapłaty składki oraz miesiąc, którego ona dotyczy. Czy ktoś może wyjaśnić, jak należy to prawidłowo ująć w księgowości JDG?

Dyskusja Ekspertów

3 Komentarzy
P
PawelM
W 2026 r. to nadal zależy od formy opodatkowania: na skali składki zdrowotnej nie wrzucisz ani w koszty, ani nie odliczysz od dochodu, przy liniowym możesz ją ująć w kosztach albo odliczyć od dochodu do rocznego limitu 14 100 zł, a przy ryczałcie odliczasz od przychodu 50% zapłaconych składek. Jeśli chcesz, mogę Ci jeszcze rozpisać to na prostym przykładzie dla każdej z tych form?
R
RenataM
To faktycznie miesza się w zależności od formy opodatkowania, bo przy skali, liniówce i ryczałcie zasady nie są takie same. Jeśli dobrze rozumiem, chcesz ustalić nie tylko samą możliwość ujęcia składki, ale też gdzie technicznie to wykazać w rozliczeniu rocznym albo w zaliczkach w trakcie roku. Dopytałabym jeszcze, czy chodzi Ci o składki opłacane na bieżąco w 2026 roku, czy też o korekty za wcześniejsze okresy. O którą formę opodatkowania chodzi u Ciebie konkretnie?
O
ola_finansowo
RE: RenataM
Tak, właśnie o to mi chodzi, bo same ogólne zasady jeszcze da się znaleźć, ale potem pojawia się problem, jak to ująć w praktyce przy konkretnej formie opodatkowania. Chciałabym rozróżnić, co w 2026 roku można wrzucić w koszty, co odliczyć od dochodu albo przychodu i czy to rozlicza się już przy zaliczkach, czy dopiero w zeznaniu rocznym. Zależy mi też na tym, czy są tu jakieś limity albo wyjątki przy liniówce i ryczałcie. Czy dobrze kojarzę, że przy skali podatkowej składka zdrowotna w ogóle nie daje już takiego odliczenia?