Firma Autor: MagdaLokaty |

Przeniesienie firmowego konta do innego banku krok po kroku - na co uważać?

Chcę przenieść firmowe konto do innego banku, bo w obecnym coraz bardziej przeszkadzają mi opłaty i słaba obsługa, ale nie robiłam tego jeszcze nigdy i boję się, że coś przegapię. Z tego co wiem, nowy bank może pomóc w przeniesieniu części rzeczy, tylko nie mam pewności, co faktycznie ogarnia za klienta, a co i tak trzeba samemu odkręcić. Najbardziej martwią mnie stałe przelewy, zgody na płatności i wpływy od klientów, bo nie chciałabym, żeby w trakcie zmiany coś utknęło albo wróciło. Czy stare konto lepiej zostawić jeszcze przez jakiś czas aktywne, a dopiero potem zamknąć, czy da się to zrobić szybciej bez większego ryzyka? Jeśli ktoś przerabiał to przy JDG, to chętnie poczytam, jak to wyglądało w praktyce krok po kroku.

Dyskusja Ekspertów

6 Komentarzy
K
Karol_fin
Ja bym tego nie robił z dnia na dzień, tylko najpierw otworzył nowe konto i przez 1-2 miesiące puścił oba równolegle. Nowy bank faktycznie może pomóc z częścią formalności, ale i tak warto samemu sprawdzić stałe przelewy, zgody na pobrania i przede wszystkim poinformować klientów o zmianie numeru rachunku. Stare konto zamknij dopiero wtedy, kiedy zobaczysz, że wszystkie wpływy i obciążenia już idą na nowe, bo tu najłatwiej coś przeoczyć.
M
MarlenaW
Też bym to zrobiła etapami, bo przy firmowym koncie największy problem zwykle wychodzi nie przy samym otwarciu nowego rachunku, tylko przy rzeczach, które nie przenoszą się automatycznie i łatwo je przeoczyć. W tym materiale było to całkiem sensownie rozpisane: Jak przenieść konto do innego banku krok po kroku https://finanseinfo.pl/blog/jak-przeniesc-konto-do-innego-banku-krok-po-kroku, zwłaszcza co nowy bank może załatwić, a co trzeba samemu sprawdzić przed zamknięciem starego konta. Ja bym jeszcze przed końcem przepięcia upewniła się, czy wszyscy klienci mają już wpisany nowy numer rachunku do płatności.
N
NorbertK
Przenosiłem firmowe konto w zeszłym roku i najważniejsze było zostawić stare jeszcze przez jakiś czas aktywne, żeby nic nie uciekło po drodze. Nowy bank faktycznie może pomóc z częścią formalności, ale i tak sam musisz sprawdzić stałe przelewy, polecenia zapłaty i poinformować klientów o nowym numerze rachunku. Ja przez 1-2 miesiące trzymałem oba konta równolegle i dopiero jak wszystkie wpływy zaczęły przychodzić na nowe, zamknąłem stare. Podobny watek byl tez tutaj: Jak realnie obniżyć rachunki w firmie bez cięcia wygody pracy?.
H
hubert_rachunek
Przerabiałem to u siebie i najbezpieczniej jest przez jakiś czas prowadzić oba konta równolegle, zamiast zamykać stare od razu. Nowy bank zwykle pomoże z samym otwarciem i może przejąć część formalności związanych z przeniesieniem, ale stałe przelewy, zgody na płatności, terminale, księgowość i poinformowanie klientów o nowym numerze konta i tak warto samemu dokładnie sprawdzić. Stare konto zamknąłbym dopiero wtedy, kiedy przez 1-2 pełne cykle rozliczeń upewnisz się, że wszystkie wpływy i obciążenia idą już na nowe.
R
rafal79
Dokładnie tak, zamknięcie starego konta od razu to proszenie się o problemy, bo część wpływów albo obciążeń potrafi wyjść dopiero po czasie. Ja bym przez 1-2 miesiące trzymał oba rachunki równolegle i w tym czasie spokojnie przepiął kontrahentów, ZUS, US i wszystkie cykliczne płatności. Nowy bank może ułatwić formalności, ale końcowa kontrola i tak jest po stronie właściciela firmy.
I
Iza79
Ja bym najpierw otworzyła nowe konto i przez jakiś czas trzymała oba równolegle, żeby spokojnie przepiąć wszystko bez stresu. Nowy bank często pomaga z samym przeniesieniem podstawowych rzeczy, ale i tak warto samodzielnie sprawdzić zlecenia stałe, polecenia zapłaty i przede wszystkim poinformować klientów o nowym numerze rachunku. Stare konto zamknęłabym dopiero wtedy, kiedy przez 1-2 miesiące będzie widać, że wszystkie wpływy i płatności idą już na nowe.