Firma Autor: MagdaLokaty |

Jak realnie obniżyć rachunki w firmie bez cięcia wygody pracy?

Prowadzę małe biuro i mam wrażenie, że co miesiąc coraz więcej ucieka mi na prąd, internet i różne stałe opłaty, a nie chcę robić pracownikom dyskomfortu przez ciągłe oszczędzanie na siłę. Zaczęłam sprawdzać zużycie i dopiero teraz widzę, że część kosztów to chyba nie samo używanie, tylko źle dobrana taryfa i kilka usług, z których praktycznie nie korzystamy. Do tego mam podejrzenie, że przepłacam na umowach, bo były brane dawno temu i od tamtej pory nikt tego nie weryfikował. Macie jakiś sensowny sposób, od czego zacząć, żeby szybko wyłapać największe straty i nie tracić czasu na drobnostki? Chodzi mi bardziej o praktyczne kroki, które faktycznie dają efekt bez obniżania komfortu pracy na co dzień.

Dyskusja Ekspertów

8 Komentarzy
R
rafal_ksiegowy
Najwięcej zwykle da nie „gaszenie światła na siłę”, tylko porządny przegląd tego, za co firma już płaci co miesiąc. U mnie sporo zeszło po sprawdzeniu taryfy, internetu i kilku abonamentów, które leciały siłą rozpędu, a prawie nikt z nich nie korzystał. Warto też przejrzeć umowy przed końcem okresu, bo przy przedłużeniach często da się wynegocjować lepsze warunki bez żadnego pogarszania komfortu pracy.
J
janek_kredyt
Też mam takie doświadczenie, że największe oszczędności wychodzą nie z pilnowania każdego włącznika, tylko z audytu stałych kosztów i sprawdzenia, co faktycznie jest używane. U mnie dopiero po przejrzeniu taryfy, opłat dodatkowych i długo niezmienianych umów wyszło, ile pieniędzy uciekało co miesiąc bez sensu; podobne podejście jest tu opisane: Jak oszczędzać na rachunkach bez obniżania komfortu. Sprawdzaliście już, czy nie macie usług, które kiedyś były potrzebne, ale dziś tylko wiszą na fakturze?
A
aga_krk
U mnie największa różnica wyszła nie z „oszczędzania na ludziach”, tylko z przejrzenia tego, co leci w tle: taryfy, opłaty stałe, stare pakiety i umowy odnawiane z rozpędu. Warto też sprawdzić, co realnie zużywa prąd po godzinach, bo czasem drobiazgi robią zaskakująco duży rachunek. Jak już się to uporządkuje, to da się obniżyć koszty całkiem sensownie, bez robienia w biurze klimatu ciągłego zaciskania pasa. Podobny watek byl tez tutaj: PPK czy PPE w firmie - co bardziej oplaca sie pracownikowi?.
B
basia_domowyplan
Dokładnie tak, u mnie też dopiero przegląd umów i wszystkich stałych opłat pokazał, gdzie naprawdę uciekają pieniądze. Często człowiek skupia się na codziennym zużyciu, a większe oszczędności leżą w starych pakietach, źle dobranej taryfie albo sprzętach, które działają po godzinach bez sensu. Da się to ogarnąć bez robienia w biurze atmosfery ciągłego zaciskania pasa.
R
Roman_fin
U mnie największa różnica wyszła nie z „zaciskania pasa”, tylko z przejrzenia umów i opłat, które leciały siłą rozpędu. Warto sprawdzić, co realnie zużywacie, ale też czy taryfa pasuje do godzin pracy biura i czy nie płacicie za usługi, z których nikt już nie korzysta. Często kilka takich drobnych korekt daje większy efekt niż pilnowanie ludzi, żeby co chwilę gasili światło.
A
AnetaK
Miałam podobnie i największa różnica wyszła nie z „zaciskania pasa”, tylko z przejrzenia stałych opłat i umów, które od lat leciały bez kontroli. Warto porównać realne zużycie z taryfą, sprawdzić, czy nie płacicie za usługi albo pakiety, z których nikt już nie korzysta, i wyłapać drobne straty typu sprzęt chodzący bez sensu po godzinach. Często takie porządki dają więcej niż męczenie ludzi oszczędzaniem na każdym świetle czy czajniku.
D
darek_inwestor
Najwięcej dało mi nie „oszczędzanie na ludziach”, tylko przejrzenie stałych kosztów i umów, bo tam często miesiąc w miesiąc ucieka kasa bez większego sensu. Warto sprawdzić, czy taryfa faktycznie pasuje do godzin pracy biura i czy nie płacisz za usługi, z których nikt realnie nie korzysta. U mnie po takim porządku rachunki spadły, a w codziennym funkcjonowaniu firmy nikt nawet nie odczuł różnicy.
M
Mirek_od_podatkow
Najwięcej dało mi nie „oszczędzanie na ludziach”, tylko porządny przegląd tego, za co w ogóle płacę co miesiąc. W małych firmach często pieniądze uciekają na stare taryfy, nieużywane pakiety i umowy, które dawno przestały być opłacalne, a nikt ich nie ruszał. Jak już masz rozpisane zużycie i stałe opłaty, to zwykle od razu widać, gdzie są najprostsze cięcia bez ruszania komfortu pracy.