Firma Autor: MagdaLokaty |

Obligacje skarbowe czy lokata na rok przy firmowej poduszce finansowej?

Mam odłożoną kwotę, której raczej nie będę ruszać przez najbliższy rok, i zastanawiam się, czy lepiej wrzucić ją w obligacje skarbowe, czy po prostu założyć stałą lokatę. Z jednej strony lokata wydaje się prostsza i od razu wiem, ile dostanę, ale przy obligacjach kusi mnie trochę większa elastyczność i to, że mogą wyjść lepiej po roku. Problem mam głównie z policzeniem realnego zysku netto, bo nie wiem, na co najbardziej patrzeć poza samym oprocentowaniem i podatkiem. Przy lokacie dochodzi jeszcze kwestia, czy nie stracę na tym, jeśli w międzyczasie pojawi się lepsza oferta, a przy obligacjach nie jestem pewna, jak ocenić opłacalność wcześniejszego wyjścia. Jak wy to liczycie i co sprawdzacie przed zamrożeniem pieniędzy na 12 miesięcy?

Dyskusja Ekspertów

7 Komentarzy
O
ola_od_budzetu
Przy firmowej poduszce na rok patrzyłabym głównie na zysk netto po podatku i na to, czy na pewno nie będziesz chciał tych pieniędzy ruszyć wcześniej, bo tu często wychodzi realna różnica między lokatą a obligacjami. Lokata jest prostsza, ale roczne obligacje skarbowe potrafią być sensowne, jeśli chcesz mieć trochę więcej elastyczności i akceptujesz, że trzeba dokładniej sprawdzić warunki wykupu. Tu jest całkiem rzeczowo rozpisane, jak to porównać: Obligacje skarbowe czy lokata - co wybrać na rok https://finanseinfo.pl/blog/obligacje-skarbowe-czy-lokata-co-wybrac-na-rok. Sprawdzałeś już, ile wyjdzie Ci na czysto po Belce w obu wariantach przy tej samej kwocie?
A
adam_warszawa
Dokładnie od tego bym zaczął, bo na papierze różnice w oprocentowaniu wyglądają fajnie, a po podatku często wychodzi dużo mniej niż się wydaje. Jeśli faktycznie możesz zamrozić te środki na pełny rok, to roczne obligacje zwykle warto przeliczyć obok lokaty, ale z uwzględnieniem ewentualnej opłaty za wcześniejszy wykup i tego, czy bank nie ma jakichś haczyków przy lokacie. Przy firmowej poduszce ja bym wybrał to, co daje lepszy wynik netto i jednocześnie nie komplikuje dostępu do pieniędzy, jeśli jednak plan by się zmienił.
N
natalia_rachunki
Też bym to porównała na spokojnie już po podatku, bo wtedy często wychodzi, że przewaga jednej opcji wcale nie jest taka duża. Przy roku trzymania pieniędzy dla mnie sens ma jeszcze sprawdzenie, czy nie będzie żadnych kosztów albo utraty odsetek przy wcześniejszym wyjściu, bo tu lokata i obligacje potrafią się mocno różnić. Jeśli firmowa poduszka ma być naprawdę „nie do ruszenia”, to wybrałabym po prostu to, co daje lepszy netto przy podobnym poziomie wygody. Podobny watek byl tez tutaj: Wkład własny przy hipotece przy dochodach z firmy - czy 10% realnie wystarczy?.
E
EdytaM
Ja bym patrzyła przede wszystkim na zysk netto po podatku i ewentualne koszty wcześniejszego wyjścia, bo tu często wychodzi największa różnica. Jeśli masz pewność, że przez rok nie ruszysz tych pieniędzy, to dobra lokata daje prostotę i pełną przewidywalność, a obligacje roczne mają sens bardziej wtedy, gdy chcesz trochę większej elastyczności. W praktyce warto po prostu porównać, ile realnie zostanie na rękę po 12 miesiącach, a nie tylko patrzeć na samo oprocentowanie w reklamie.
P
PaulinaK
Ja bym patrzyła głównie na zysk netto po podatku i ewentualne koszty wcześniejszego wyjścia, bo to często robi największą różnicę. Jeśli na pewno zamrażasz środki na rok i trafisz dobrą stałą lokatę, to jest po prostu prościej i wszystko masz policzone z góry, ale obligacje roczne bywają sensowne, gdy chcesz trochę większej elastyczności. W praktyce warto porównać nie tylko samo oprocentowanie, ale też to, czy oferta banku nie ma dodatkowych warunków, które obniżą realny zysk.
M
MagdaW
Przy horyzoncie roku patrzyłabym głównie na zysk netto po podatku i ewentualne koszty wcześniejszego wyjścia, bo tu często wychodzi cała różnica. Lokata jest wygodna, jeśli wiesz, że nie ruszysz tych pieniędzy i masz dobrą stałą stawkę, a obligacje roczne mają sens wtedy, gdy chcesz trochę więcej elastyczności i liczysz, że finalnie dadzą lepszy wynik. Ja bym po prostu policzyła na konkretnej kwocie: ile dostaniesz na rękę po 12 miesiącach w obu opcjach i wtedy decyzja zwykle robi się dużo prostsza.
I
IwonaF
Ja bym patrzyła głównie na zysk netto po podatku i na to, czy na pewno nie będziesz chciała tych pieniędzy ruszyć wcześniej. Lokata jest prostsza i przewidywalna, ale roczne obligacje często wychodzą trochę lepiej, jeśli różnica w oprocentowaniu faktycznie zostaje po odjęciu podatku i ewentualnych kosztów wcześniejszego wykupu. Przy firmowej poduszce ważniejsze od „papierowo wyższego” zysku jest dla mnie to, żeby środki były w miarę dostępne i bez niespodzianek.