Wydatki Autor: MagdaLokaty |

Jak przejrzeć stałe opłaty, żeby coś obciąć i nie zrobić sobie problemu?

Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że za dużo pieniędzy ucieka mi na stałe opłaty, ale nie chcę pochopnie rezygnować z czegoś, co potem okaże się potrzebne. Chodzi mi głównie o rachunki, różne abonamenty i umowy, które same się płacą co miesiąc i przez to łatwo przestać je zauważać. Jak robicie taki sensowny przegląd wydatków, żeby najpierw wyłapać to, co naprawdę da się ograniczyć bez ryzyka? Zastanawiam się też, w jakiej kolejności podejmować decyzje, żeby nie narobić sobie kosztów dodatkowych albo kar za wcześniejsze rezygnacje. Macie może swoje czerwone flagi, po których od razu widać, że dany stały wydatek wymaga sprawdzenia?

Dyskusja Ekspertów

5 Komentarzy
B
beata_pit
Ja bym zaczęła od wyciągu z konta z 2-3 miesięcy i spisania wszystkich cyklicznych płatności, bo wtedy od razu widać, co faktycznie schodzi co miesiąc i o czym się już nie pamięta. Potem dobrze podzielić to na rzeczy konieczne, wygodne i zbędne, a ruszać najpierw te ostatnie oraz abonamenty, z których korzystasz sporadycznie. Przy umowach warto od razu sprawdzić okres wypowiedzenia, kary i to, czy po rezygnacji nie wzrośnie koszt czegoś innego, bo właśnie na tym najłatwiej się potem przejechać.
R
rafal_oszczedza
To dobry punkt wyjścia, bo dopiero po takim rozpisaniu widać, które opłaty są naprawdę niezbędne, a które lecą siłą przyzwyczajenia. Ja bym jeszcze przed każdą rezygnacją sprawdził okres wypowiedzenia, kary i to, czy dana usługa nie jest w pakiecie z czymś ważnym, bo tu najłatwiej sobie narobić bałaganu. W tym kontekście sensownie opisane jest to tutaj: Jak ograniczyć wydatki stałe bez cięcia ważnych kosztów — jest tam właśnie o audycie rachunków, abonamentów i kolejności podejmowania decyzji.
F
FilipK
To chyba najbezpieczniejszy start, bo dopiero jak wszystko widać w jednym miejscu, to wychodzą opłaty, które lecą siłą rozpędu. Ja bym jeszcze przed rezygnacją sprawdził okres wypowiedzenia, kary i to, czy dana usługa nie jest w pakiecie z czymś ważnym, bo tu najłatwiej sobie narobić bałaganu. U mnie najlepiej działało ruszanie najpierw tych „wygodnych”, a dopiero później zastanawianie się nad resztą. Podobny watek byl tez tutaj: Wspólne konto czy osobne przy wspólnych wydatkach?.
W
WeronikaK
Ja bym zaczęła od spisania wszystkich stałych opłat z konta za ostatnie 2-3 miesiące, bo wtedy od razu widać, co schodzi automatycznie i o czym człowiek już nie pamięta. Potem podzieliłabym to na rzeczy niezbędne, używane „tak sobie” i takie, z których prawie wcale nie korzystasz, ale zanim coś wyłączysz, warto sprawdzić okres wypowiedzenia, kary w umowie i czy nie ma tańszego pakietu zamiast całkowitej rezygnacji. Największa pułapka to cięcie kosztów typu internet, ubezpieczenie albo konto bankowe bez sprawdzenia, czy za chwilę nie wyjdzie to drożej albo bardziej problematycznie.
R
RenataM
Ja bym zaczęła od spisania wszystkich stałych opłat z konta za ostatnie 2-3 miesiące, bo wtedy od razu widać, co leci automatem i gdzie uciekają drobne kwoty. Najbezpieczniej najpierw ruszać rzeczy typu nieużywane subskrypcje, pakiety „na zapas” albo droższe warianty usług, a dopiero potem analizować umowy, które mogą mieć okres wypowiedzenia albo kary. Dobrze też sprawdzić, czy jakaś opłata nie dubluje innej, bo często właśnie tam da się coś obciąć bez żadnego realnego problemu.