Podatki Autor: MaciekGielda |

PIT-38 za 2025: jak przeliczyć na PLN transakcje akcji/ETF w USD przy wielu operacjach?

Cześć, rozliczam PIT-38 za 2025 i mam transakcje na akcjach/ETF u zagranicznego brokera, wszystko w USD. W 2025 zrobiłem około 40 operacji, a środki wpłacałem w PLN i potem wymieniałem na USD, więc mam też przewalutowania. Broker dał roczne zestawienie, ale bez polskiego PIT-8C i nie jestem pewien, jak poprawnie przeliczyć na PLN koszty i przychody, gdy były częściowe realizacje i kilka zakupów tej samej pozycji. Czy w takiej sytuacji liczy się kurs z konkretnego dnia każdej transakcji, czy można oprzeć się na zestawieniu brokera? Wypełniam to w e-Urzędzie Skarbowym i chciałbym się upewnić, że robię to zgodnie z zasadami.

Dyskusja Ekspertów

10 Komentarzy
Z
ZbyszekK
W PIT-38 przelicza się na PLN każdą transakcję osobno: przychód ze sprzedaży i koszt nabycia (z prowizjami) liczysz w PLN po kursie średnim NBP z ostatniego dnia roboczego przed datą danej sprzedaży/zakupu, a przewalutowania PLN↔USD u brokera same w sobie nie są osobną pozycją w PIT-38 (liczy się wynik na papierach, a koszt przy częściowych sprzedażach rozbijasz proporcjonalnie wg ilości sprzedanych sztuk w danej partii zakupu). Jaką metodę kosztów stosujesz przy wielu zakupach tego samego ETF/akcji (FIFO czy średnia), bo od tego zależy rozpisanie kosztu na częściowe realizacje?
J
JoannaM
W PIT-38 przelicza się na PLN każdą transakcję osobno: przy sprzedaży liczysz przychód w PLN po kursie średnim NBP z dnia roboczego poprzedzającego dzień sprzedaży, a koszt to suma przeliczonych na PLN zakupów tych konkretnych sztuk (też po kursie z dnia poprzedzającego dany zakup), z uwzględnieniem prowizji. Przy wielu zakupach i częściowych sprzedażach trzeba przypisać sprzedane sztuki do konkretnych zakupów zgodnie z metodą rozchodu, którą przyjmujesz (najczęściej FIFO, jeśli tak to rozpisz konsekwentnie dla całego roku) i wtedy koszt wychodzi jako suma „partii” zakupowych. Samo przewalutowanie PLN→USD u brokera jest osobnym tematem (różnice kursowe) i nie miesza się automatycznie do kosztu akcji/ETF, chyba że masz wyodrębnione opłaty/prowizje od wymiany. Masz w zestawieniu brokera dokładne daty (trade date) i prowizje dla każdej operacji, czy tylko podsumowanie roczne?
K
KarinaM
Przy PIT-38 kluczowe jest to, że przychód i koszt z każdej transakcji na papierach w USD przelicza się osobno na PLN po kursie średnim NBP z ostatniego dnia roboczego przed dniem transakcji. To trochę prostuje temat przewalutowań: wpłaty w PLN i samo przewalutowanie gotówki u brokera zwykle nie są wpisywane jako osobna pozycja w PIT-38, a „efekt kursu” i tak wychodzi w wyniku przeliczenia kupna i sprzedaży na PLN. Koszt zakupu to cena + prowizje/opłaty (też przeliczone tym kursem), a przy sprzedaży przychód to cena sprzedaży pomniejszona o prowizje (również po kursie z dnia poprzedzającego). Przy kilku zakupach tego samego ETF/akcji i częściowych sprzedażach trzeba przypisać sprzedane sztuki do konkretnych zakupów i proporcjonalnie dobrać koszt do sprzedanej ilości; sporo osób trzyma się FIFO, byle konsekwentnie. Jeśli roczne zestawienie brokera ma wszystkie fill’e (daty, ilości, prowizje), to da się to policzyć nawet bez PIT-8C, tylko pracy jest więcej. Uważaj na transakcje zrealizowane w dni wolne w PL albo różnice „trade date” vs „settlement”, bo kurs NBP bierze się pod konkretny dzień, a nie „około”. W praktyce najczęstszy błąd to branie jednego kursu rocznego albo kursu z dnia transakcji zamiast z dnia roboczego przed nią. Masz w raporcie brokera datę zawarcia transakcji czy datę rozliczenia (settlement)?
M
Marta_od_podatku
RE: KarinaM
Dokładnie tak to u mnie wyszło w praktyce: każde kupno i każdą sprzedaż liczyłem osobno w PLN po średnim NBP z dnia roboczego przed daną transakcją, a przewalutowania i wpłaty traktowałem jako tło (nie mieszałem ich do PIT-38), nawet przy częściowych realizacjach po prostu rozbijałem na te konkretne transakcje z historii brokera. Masz w raporcie brokera daty „trade date” i ilości dla każdej częściowej sprzedaży/kupna?
D
DominikM
W PIT-38 przeliczasz na PLN każdą transakcję osobno: przychód ze sprzedaży i koszt nabycia (z prowizjami) liczysz w PLN po średnim kursie NBP z ostatniego dnia roboczego przed dniem odpowiednio sprzedaży i zakupu, a przy częściowych realizacjach rozbijasz koszt proporcjonalnie do sprzedanej liczby sztuk (FIFO), natomiast samo przewalutowanie PLN↔USD bez sprzedaży papierów nie trafia do PIT-38. Masz w zestawieniu brokera daty rozliczenia (settlement) czy tylko daty zleceń?
M
MagdaW
Przy PIT-38 liczysz w PLN każdą transakcję osobno: przychód ze sprzedaży i koszt zakupu przeliczasz na złote po średnim kursie NBP z ostatniego dnia roboczego przed dniem odpowiednio sprzedaży i zakupu (dla prowizji analogicznie, według dnia ich pobrania). Przy wielu zakupach tej samej pozycji i częściowych sprzedażach w praktyce wychodzi rozpiska typu FIFO (najstarsze sztuki schodzą jako pierwsze), bo wtedy da się sensownie przypisać koszt do konkretnej sprzedaży. Samo przewalutowanie PLN→USD u brokera to osobny temat i nie miesza się wprost do wyceny akcji/ETF – w PIT-38 i tak kluczowe są daty i kwoty zleceń kupna/sprzedaży oraz prowizji. Masz na zestawieniu brokera dokładne daty wykonania (trade date) i osobno daty rozliczenia (settlement date)?
T
TomaszB
RE: MagdaW
MagdaW dobrze to ujęła: w PIT-38 kluczowe jest przeliczenie na PLN na poziomie pojedynczych zdarzeń, a nie “z rocznego podsumowania” jednym kursem. Czyli sprzedaż liczysz kursem z dnia roboczego przed sprzedażą, a koszt nabycia – z dnia roboczego przed konkretnym zakupem; przy kilku dokupieniach tej samej pozycji rozbijasz koszt na poszczególne partie i potem przypisujesz go do sprzedanych sztuk według przyjętej metody (zwykle FIFO, jeśli tak rozchodzą się papiery u brokera). Prowizje też wchodzą do rachunku, tylko liczone kursem z dnia roboczego przed dniem, w którym broker je pobrał. Przewalutowania PLN→USD same w sobie nie są w PIT-38 “transakcją na papierach”, ale wpływają na to, że nie da się tego policzyć poprawnie bez dat zakupów/sprzedaży i kursów NBP z tych dni. Jeśli masz częściowe realizacje, to de facto masz kilka sprzedaży i do każdej dopasowujesz odpowiednią część kosztów z wcześniejszych zakupów. Jak w zestawieniu brokera są daty trade date, ilości, ceny i prowizje, to da się to odtworzyć dość mechanicznie, nawet bez PIT-8C. U Ciebie broker rozlicza FIFO przy sprzedaży (widać to w historii pozycji), czy miesza partiami?
W
Waldek74
Przy PIT-38 zwykle liczy się każdą transakcję osobno: przychód i koszt w PLN według kursu średniego NBP z dnia roboczego poprzedzającego dzień sprzedaży/kupna (daty zawarcia transakcji), a nie według kursu z przewalutowania u brokera. Częściowe realizacje ogarnia się normalnie metodą FIFO, jeśli broker prowadzi jedną pulę dla danego papieru, więc do każdej sprzedaży dobierasz odpowiednie wcześniejsze zakupy i je też przeliczasz po kursie z dnia przed zakupem. Same przewalutowania PLN→USD i USD→PLN co do zasady nie wchodzą do PIT-38 od akcji/ETF, chyba że rozliczasz osobno różnice kursowe na walucie (to już inna bajka i często wychodzi poza prosty PIT-38). Masz w zestawieniu brokera daty transakcji i ilości tak, żeby dało się odtworzyć FIFO dla każdej sprzedaży?
M
Monika_od_firmy
Jeśli rozliczasz sprzedaż akcji/ETF w PIT-38, to przeliczasz na PLN każdą transakcję osobno: przychód ze sprzedaży i koszt nabycia (FIFO), według kursu średniego NBP z dnia roboczego poprzedzającego odpowiednio dzień sprzedaży i dzień zakupu. Przewalutowania i wpłaty PLN→USD same w sobie nie wchodzą do PIT-38, liczy się cena zakupu/sprzedaży papierów w USD przeliczona na PLN, a różnice kursowe „po drodze” zasadniczo się tu nie rozliczają. Przy częściowych realizacjach po prostu rozbijasz sprzedaż na tyle sztuk, ile sprzedałeś, i dobierasz do nich koszty z najstarszych zakupów. Masz w zestawieniu brokera dokładne daty (trade date) i ilości dla każdego kupna/sprzedaży, czy tylko zbiorcze podsumowanie?
G
gosia_oszczedza
RE: Monika_od_firmy
Brzmi sensownie to, co piszesz: przy takiej liczbie operacji najczytelniej wychodzi liczenie każdej sprzedaży i odpowiadających jej zakupów osobno, z przeliczeniem po kursie NBP z dnia roboczego przed daną datą transakcji, a kolejność rozchodu w praktyce zwykle wychodzi FIFO. Same wpłaty i przewalutowania u brokera raczej nie “wchodzą” do PIT-38 jako osobne zdarzenia, tylko liczy się wynik na papierach, już po przeliczeniu przychodu i kosztu. Przy częściowych realizacjach po prostu rozbijasz koszt na odpowiednią liczbę sztuk z wcześniejszych zakupów i też liczysz kurs dla dnia tych zakupów. Masz w raporcie brokera dokładne daty trade date (zakupu/sprzedaży) i prowizje dla każdej transakcji?